WRZUĆ COŚ NA RUSZT

Chociaż pogoda za oknem zdaje się temu przeczyć, to sezon na wspólne grillowanie można już uznać za otwarty. Spędzanie czasu przy grillu jest ulubionym zajęciem Polaków. Spotkania na świeżym powietrzu to świetne połączenie biesiadowania w gronie rodziny i przyjaciół z zajadaniem się przysmakami. Co warto wrzucić na ruszt?


Często to, co najprostsze, jest najsmaczniejsze. Na grillu zawsze warto więc położyć tradycyjną kiełbaskę (albo kiełbasę białą, która jest delikatniejsza od tej tradycyjnej), kaszankę, a nawet kiszkę ziemniaczaną, która jest specjałem prosto z Podlasia.

To, co wrzucimy na grilla, zależy wyłącznie od naszych upodobań. Jeśli wolimy chude mięso, postawmy na drób, schab albo polędwiczki wieprzowe. Jeśli wolimy bardziej tłuste przysmaki, wybierzmy żeberka, karkówkę albo boczek. Miłośnicy fantazyjnie wyglądających przysmaków mogą przyrządzić apetyczne szaszłyki, pomieszane z kolorowymi warzywami.

Jeśli chcemy naszej grillowej imprezie dodać kolorów, wrzućmy na ruszt warzywa. Poza chętnie kupowaną przez nas papryką, która przygotowana na grillu smakuje wyśmienicie, skuśmy się na bakłażana, cukinię czy pomidory. Nie zapominajmy o ziemniakach, które powinniśmy grillować w mundurkach. Na ruszt warto wrzucić także czosnek, który w takiej grillowej oprawie zyskuje zupełnie nowy, pyszny, lekko słodki smak.

Wegetarianie z pewnością skuszą się na rybkę – tutaj najlepsze będą większe kawałki pstrąga albo łososia (dzwonka lub filety).

Pamiętajmy, że potrawy z grilla są nie tylko smaczne, ale i zdrowe – zawierają znacznie mniej kalorii niż te smażone na tłuszczu.

 

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.